Skip to main content

Logopedie

Logopedie is een paramedisch beroep binnen de gezondheidszorg. Bij het grote publiek wordt logopedie geassocieerd met ‘mooi leren praten’. Tegenwoordig is logopedie veel meer dan dit. Binnen de logopedie behandelen we ook kinderen en jongvolwassenen met problemen in de ontwikkeling van lezen, spellen en rekenen. Sommige logopedisten behandelen ook personen met stemproblemen, stotteren of communicatieve problemen na een hersenletsel.

Alvorens een logopedist start met de behandeling van de hulpvraag, zal zij eerst een logopedisch onderzoek afnemen om na te kijken waar de knelpunten exact zitten.

Procedure

Stap 1 : Nieuwe patiënt

Je kan je als nieuwe patiënt binnen de praktijk aanmelden op eigen initiatief of na doorverwijzing van de school, het CLB of de arts. We starten met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek zal de logopedist nagaan wat de precieze hulpvraag is. Indien nodig wordt verder logopedisch onderzoek aangevraagd.

Stap 2 : Voorschrift logopedisch onderzoek

U gaat langs bij de geneesheer-specialist. Deze schrijft het logopedisch onderzoek voor.

Stap 3 : Logopedisch onderzoek

U gaat opnieuw langs bij de logopedist. Nu wordt het logopedisch onderzoek afgenomen. Op basis hiervan zal de logopedist een aangepast behandelplan opstellen, gebaseerd op de noden en hulpvraag van het kind.

Stap 4 : Specialist

U gaat opnieuw langs bij de geneesheer-specialist. Deze schrijft de logopedische therapie voor op basis van het voorgestelde behandelplan. De logopedist bundelt alle documenten en stuurt deze op naar uw mutualiteit.

Stap 5 : Therapie

Na enkele weken stuurt de mutualiteit een goedkeuring van de logopedische therapie. Mogelijks vraagt de mutualiteit nog extra informatie. Na goedkeuring kan de logopedische therapie van start gaan.

Behandelingen

Lezen Schrijven Rekenen

Kinderen kunnen problemen hebben met (de ontwikkeling van) lezen, schrijven of rekenen.

Problemen in deze ontwikkeling betekent niet meteen dat er een stoornis aanwezig, zoals dyscalculie, dyslexie of dysorthografie. Om de problemen binnen deze vaardigheden aan te pakken, kan logopedie opgestart worden. We werken dan op de basisvaardigheden zoals er zijn: kennis van letters, luisteren naar klanken, tellen, optellen en aftrekken, ...

Binnen de logopedische therapie wordt steeds teruggegrepen naar vaardigheden die nog niet verworven zijn. We werken op het niveau van het kind. Indien we merken dat bepaalde moeilijkheden hardnekkig blijven, kan er verder onderzoek verricht worden naar een leerstoornis.

Taal & Communicatie

Maakt u zich zorgen over de taalontwikkeling van uw kind? Merkt u een groot verschil met leeftijdsgenootjes? Lijkt uw kind niet te luisteren? Merkt u dat andere mensen uw kind niet begrijpen? Wordt hij/zij dan boos? Dit zijn enkele bezorgdheden die ik hoor in mijn praktijk. De logopedist zal de taalontwikkeling bevragen en zal verscheidene onderzoeken afnemen om een vertraging of stoornis op te merken. Tijdens de therapie wordt de taal op een speelse manier aangeleerd. Binnen deze sessies is de aanwezigheid van ouders aangewezen, zodat dit thuis ook toegepast kan worden. ​

Spreekt uw kind meerdere talen? Maakt u zich ook zorgen in zijn/haar moedertaal? Dan kan u ook terecht bij een logopedist. Samen met een taalanalist onderzoekt de logopedist de moedertaal.

Articulatie

Maakt u zich zorgen over de articulatie van uw kind? Is uw kind moeilijk verstaanbaar voor u of mensen in de omgeving? Dat kan zeer vervelend zijn, zowel voor de omgeving als uw kind. Zo merken we op dat sommige kinderen gefrustreerd worden in de communicatie met anderen. Een andere mogelijkheid is dat ze zwijgen. Sommige kinderen hebben enkel moeite met de uitspraak van bepaalde klanken, zoals een S of een R.

Een logopedist zal eerst een onderzoek afnemen om na te gaan of logopedie opgestart dient te worden. Nadien zal via een nauwkeurig behandelplan een correcte articulatie aangeleerd worden.

Afwijkende mondgewoonten

Afwijkend mondgedrag kan veroorzaakt worden door langdurig duimzuigen, nagelbijten, afwijkende tongpositie. Hierdoor ontstaat een foutieve positie van de tanden en/of kaak. Voorafgaand op de orthodontie wordt logopedie sterk aangeraden om de foutieve tong- en mondgedragingen af te leren.

Tijdens de logopedische sessies leert de cliënt een correcte tongpositie aan te nemen en een correcte slikbeweging uit te voeren. Pas nadien kan orthodontie opgestart worden in samenspraak met de orthodontist.

Deborah Jacob

Logopediste

Ik ben Deborah, logopediste. In 2016 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit Gent, nadat ik reeds aan het werk was als logopediste in een logopediepraktijk. Na 7 jaren te hebben gewerkt in deze groepspraktijk heb ik in 2020 de stap gezet naar mijn eigen praktijk te Lokeren. Ik heb me de afgelopen jaren bijgeschoold via één- en tweedaagse logopedische cursussen. Ook heb ik een postgraduaat gevolgd aan Thomas More Hogeschool omtrent het onderzoek en behandeling van meertalige kinderen met een atypische taalontwikkeling.

Ik behandel voornamelijk kleuters met spraakverstaanbaarheidsproblemen en lagereschoolkinderen. De logopedische sessies kunnen zowel doorgaan in de praktijk als op school, regio Lokeren en Lochristi.

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 0496 84 00 31

 
U betaalt
Mutualiteit
Onderzoek per 30'
€ 36.14

€ 30.64 terugbetaling

Evolutieonderzoek
€ 51.50
€ 40.50 terugbetaling
30 minuten therapie
€ 42.75
€ 33.25 terugbetaling
60 minuten therapie
€ 72.59
€ 61.59 terugbetaling

Heeft u recht op verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt u meer terug van uw mutualiteit.

Voor bepaalde logopedische stoornissen doen we beroep op de aanvullende verzekering. Dit kan u navragen bij de mutualiteit.

Ik ben geconventioneerd en houd me aan de tarieven die vastgelegd zijn door het RIZIV.